kundehistorie - Stranda Energi

Kraftkabelens kinderegg

  • STED/LOKALISERING
    Norge
  • PARTNERSKAP
    E-verk
  • Løsning
    Smarte kabler
Nettsjef Terje Årdal
Det er både tidsbesparende og kostnadseffektivt. Derfor vil Stranda energi fortsette å bruke smartkabelen fra Nexans.

I 2016 kunne energiverket ferdigstille kabelleggingen i siste byggetrinnet av den nye tunnelen på fylkesveg 60 mellom Stranda og Hellesylt.

– Vi kunne trekke lange lengder på opptil 1100 meter med TSLF-OF 24 kV, 3x1x240 mm2 i en smell uten å skjøte, forteller Terje Årdal.

“ Det frigjør arbeidstid. Det er en kjempefordel,
for vi har mye å gjøre. ”

Terje Årdal

Nettsjef på Stranda Energi

Plukkliste
Smartkabelen fra Nexans – også betegnet som O-kabler eller hybridkabler – er en ”alt i ett-løsning”. På samme måte som når du skal kjøpe deg en fabrikkny bil, kan du velge og vrake fra en plukkliste.

– I den snodde trefas-kabelen valgte vi å integrere tre rør, ett av dem med ferdigblåst fiber, forteller planingeniør Tore André Remme.

Sparer tid
Det er Remme som har planlagt anlegget i tunnelen. Han er ikke i tvil om at hans anbefaling er å benytte Nexans smartkabel også ved kommende prosjekter. Som et rassikringsprosjekt skal det blant annet bygges en ny tunnel mot Geiranger.

– Jeg er ikke redd for å gå løs på det prosjektet med smartkabelen, sier han og peker på den store fordelen det er at flere arbeidsoperasjoner blir utført samtidig.

 

Planingeniør Tore André Remme

–    Det ligger også en tidsbesparelse i at vi kan bestille et eller flere av rørene på kabelen med ferdigblåst fiberkabel fra fabrikk. Da slipper vi å få nedetid i tunnelen, noe som vi måtte påregne dersom vi skulle blåst fiberkabel etter at tunnelen var åpnet for trafikk, eller i anleggsperioden med mye aktivitet i tunellen, sier Remme. 

 

Kostnadsbesparende
Nexans Norway har utviklet den nye generasjonen smarte kabelløsninger som integrerer både kraftkabel, tomme rør for blåsing av fiber, rør med ferdig innblåst fiber, eller jordtråd i ett og samme produkt.  

–    Ettersom både kraftkabel, rør, rør med fiber og eventuelt jordtråd kan trekkes eller legges ut samtidig, blir selve utleggingsprosessen både enklere og raskere, sier Årdal.

Han peker også på de store kostnadsbesparelsene som en følge av at behovet for plass i grøfta reduseres.

–    I stedet for at vi trenger plass til flere funksjoner, kan vi klare oss med plass for den ene integrerte kabelen, sier han.

Færre tromler
Smartkabelen kommer på trommel som en optimalisert leveranse ut fra gitte lengder og tverrsnitt oppgitt av kunden.

–    På den måten har vi spart tid og penger både fordi vi unngår tidkrevende skjøteoperasjoner, og fordi det ikke blir noe avkapp. Dessuten er 24 kV-kablene kappetestet med 10 kV fra fabrikk, noe som er en garanti for kvalitet, mener Remme. 

Han peker også på at transportkostnadene reduseres fordi antall tromler blir vesentlig færre enn om de ulike komponentene kom hver for seg.

–    Det blir også færre tromler å forholde seg til i leggefasen og til retur, sier han.

Terje Årdal (t.v) og Tore André Remme (t.h) fra Stranda Energi, Trond Nesbakken fra Nexans.
Terje Årdal (t.v) og Tore André Remme (t.h) fra Stranda Energi, Trond Nesbakken fra Nexans.

Lange lengder
I tunnelen mellom Stranda og Hellesylt hadde Stranda Energi et rør på 160 millimeter til disposisjon. Der la de grove kabler for å tilfredsstille behovet for reserveforsyning begge veier. Leveringslengder på opp til 1100 meter med TSLF-OF 24 kV,
3x1x240 mm2, utgjør en betydelig tyngde, og dermed tilsvarende friksjon. Denne friksjonen reduseres imidlertid mye ved bruk av O-kablene, noe som gjør trekkingen i rør enklere.

– Vi etablerte også en kum på hver 500 meter. Der kunne vi smøre kabelen slik at utfordringen med det lange strekket ble enda mindre, forteller Remme.

For dette tunnelprosjektet kom kostnaden med innkjøp av smartproduktet ut omtrent likt med kjøp av de enkelte komponenter.

– Den store besparelsen kom på arbeidskostnader og etablering, samt transport og logistikk, sier han.

Kommende myndighetskrav
Fordelen med å etablere fiber mellom nettstasjonene, er at man ligger i forkant av kommende myndighetskrav når det gjelder kommunikasjon med nettstasjonene sine. Smarte nettstasjoner og smartgrid er på full fart inn i hverdagen til nettselskapene.

– Fiber er i den forbindelse en trygg måte å overføre data på, og man slipper å tenke på kapasitet i overføring, sier regionsjef Trond Nesbakken i Nexans.

Kommunikasjon mellom nettsentral og de enkelte nettstasjoner gjennom fiber, gir vide muligheter for bruk i nåtid og i framtid.
– Derfor er det smart å legge med fiber i plukklista når 24 kV kabelen skal bestilles, sier regionsjefen.

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk