Kundehistorie - Troms Kraft

Fra idé til smart virkelighet

  • STED/LOKALISERING
    Norge
  • PARTNERSKAP
    E-verk
  • Løsning
    Smarte kabler

Troms Kraft kan ha spart opp til 90 prosent av etableringskostnadene for fiber. Dessuten gjør Nexans smartkabel at alt ligger til rette for å møte sannsynlige framtidige myndighetskrav.

Det er nettingeniør fellesføring Ansgar Wilhelmsen i Troms Kraft (TK) som hevder dette. Og Wilhelmsen kan legge mange års erfaring og tyngde bak påstandene. I nesten 45 år har han vært i TK sin tjeneste, de siste 20 har han arbeidet med kommunikasjon.

– Her i byen skulle vi etablere fiber fra 1998, og jeg hadde ansvaret for framtidig kommunikasjon. Men mange steder ble det ikke lagt fiber av kostnadsårsaker. Gravekostnadene i Tromsø var for høye, forteller Wilhelmsen.

Bare en grøft
Dette var virkeligheten Wilhelmsen og hans kolleger i TK stod overfor. Men Wilhelmsen er ikke av typen som lar seg stoppe av den slags virkelighet.

– Jeg tenkte at det måtte gå an å sørge for at fiber, eller føringsvei for fiber, ble lagt ned på en trygg måte sammen med kraftkabelen. Dermed ville vi spare etableringskostnadene på fiberen, sier han.

Bruker møter produsent
Når ”Petter Smart” får en god idé, går han til sitt verksted med medhjelperen sin. Den muligheten hadde ikke Wilhelmsen. Derimot tok han kontakt med åtte ulike produsenter av kabel for å lufte det han mente var en smart tanke.

– Jeg møtte lite forståelse, bortsett fra hos en entusiastisk Trond Nesbakken i Nexans. Han og jeg har samme bakgrunn som kraftmontører, og vi snakker samme språk. Uten den personlige og faglige relasjonen oss to i mellom, ville O-kabelen ikke blitt virkelighet, sier han.

Vellykket oppstart
Dermed begynte en prosess med prøving og feiling og idemøter mellom Troms Kraft og produsenten. Løsningen – Nexans O-kabel eller smartkabel – ble til som et resultat av TK sine behov, Wilhelmsens kreativitet, Nesbakkens nytenkning og Nexans teknologiske kompetanse.

I 2007 ble det det første kabelanlegget med Nexans snodd 24 kV kraftkabel inklusiv tre tomme rør samt 1 kV kabel med pålagt rør, lagt ned i Målselv fjellandsby i Indre Troms. Det ble en umiddelbar suksess.

– I rørene på begge kabeltypene blåste vi inn fiber, forteller Wilhelmsen.

Ansgar Wilhelmsen, nettingeniør fellesføring, Troms Kraft.
Ansgar Wilhelmsen, nettingeniør fellesføring, Troms Kraft.

Store besparelser for TK
Siden har historien gjentatt seg, år etter år. Smartkabelen til Nexans har sørget for at TK sin bunnlinje er vesentlig bedre enn den hadde vært uten Wilhelmsens gode idé.

– Vi har i alle fall spart titalls millioner kroner på å bruke denne oppfinnelsen, sier han.

I tillegg til den åpenbare besparelsen ved etableringen – en kabel med flere funksjoner i en grøft – ligger det et salgspotensial i de ubrukte rørene.

– TK skal alltid beholde minst ett rør til eget bruk. De to andre kan selges eller leies ut til interesserte aktører. Der ligger det stort inntektspotensial, sier han.

Gevinst for samfunnet
Likevel var det ikke økonomi som var Wilhelmsens hovedan-
liggende.

– Lønnsomhet er en gunstig bieffekt. Sikkerhet, trygghet og kvalitet var drivkrafta. Da snakker vi også om en samfunnsmessig gevinst, sier han.

Wilhelmsen minner om at det kan få store konsekvenser dersom kommunikasjonslinjene bryter sammen.

– Entreprenører har større respekt for en kraftkabel enn et enkelt rør med fiberkabel. Fiberen ligger mye bedre beskyttet i et rør som er snodd sammen med kraftkabelen, sier han.

Møter framtidas krav
Siden TK har lagt ned et stort antall meter O-kabel siden 2007, har de sikret seg en løsning når myndighetene – slik Wilhelmsen ser det – øker sikkerhetskravene til landets energiverk.

– Når jeg ser i krystallkula, ser jeg at det kommer myndighetskrav til dokumentasjon og sikker kommunikasjon mellom nettsentral, nettstasjoner og transformatorstasjoner. Da er bare fiber godt nok, og ved å bruke O-kabel med eller uten ferdig innblåst fiber, ligger allerede løsningen der, sier han og legger til:

– Jeg er skeptisk til at det nasjonale nødnettet henger i luften. Om det var lagt i rør i bakken, hadde vi opplevd mindre nedetid, mener den smarte opphavsmannen til smartkabelideen.

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk